Met Rikx kunnen bedrijven Thuishulp Rotterdam steunen via hun SROI-verplichting 

Meneer Ierland en Jan Willem 1.JPG

Een blije klant dankzij de steun van Thuishulp Rotterdam en de dienstverlener, met echt een wederzijdse klik.

Wij steunen graag Thuishulp Rotterdam via Rikx. We doen zo op een goede manier iets terug naar de maatschappij en wij vinden dat ouderen goed en warm verzorgd moeten worden, immers in de huidige maatschappij zijn er helaas al zoveel eenzame ouderen die weinig hulp ontvangen.
— Joeri Faas, TreeBuilders
In zowel zakelijk als menselijk opzicht was de keuze voor Rikx snel gemaakt; dat de keuze gevallen is op Thuishulp Rotterdam is een persoonlijke keuze geweest van mijn werkgever en mij.
Wij vinden dat ouderen in onze samenleving wel extra zorg en aandacht nodig hebben en verdienen en daarnaast is het sociale contact voor deze groep zeker in deze tijden extra belangrijk.
— Aranka van der Spuij, Schildersbedrijf Nieuwe Waterweg

SROI, Social return on investment, is een verplichting die veel bedrijven hebben. Hier wordt een bijdrage van een bedrijf aan sociaal ondernemerschap bedoeld. Je helpt hierbij mensen met het krijgen van werk. Voor kleinere bedrijven is dit vaak moeilijk. Om dit op te lossen heeft Rikx een volledig nieuw concept bedacht.  Waar overigens ook grotere bedrijven sociale ondernemers mee kunnen steunen als vorm van MVO of als onderdeel van hun SROI-verplichting. Thuishulp Rotterdam is een van de sociale ondernemingen die je kunt steunen met Rikx.

Wat is Rikx 

Door Rikx wordt het concept beschreven als: “Rikx is een innovatieve methode die de impact van sociaal ondernemers inzichtelijk maakt en omzet in een waarde (geld). Hierdoor ontstaat er voor hen ruimte om te innoveren, ontwikkelen of groeien. Door dit te koppelen aan de SROI-verplichting van bedrijven ontstaat een win-win situatie.” Bedrijven voorkomen met de samenwerking met Rikx zelfs een boete als ze zelf anders niet aan hun SROI-verplichting kunnen voldoen.  

Rikx meet de impact die sociaal ondernemers maken met hun projecten en zet deze om in financiële waarde. Bedrijven met een MVO-beleid of SROI-verplichting kunnen in deze projecten investeren en zo gegarandeerd impact maken. Samen werken we aan een stevige stad waarin iedereen kansen krijgt. Doe je mee? 

Rikx is een initiatief van Rebel, in samenwerking met Gemeente Rotterdam, het WerkgeversServicepunt Rijnmond (WSPR) en Voor Goed Rotterdam Impact Agency. “Inmiddels is Rikx ondergebracht in een stichting en in handen van een passievol team met verschillende expertises die geloven in een sterke stad waarin plaats is voor iedereen en waar iedereen op zijn eigen manier mee kan doen. Samen bouwen we een stevige stad waarin iedereen kansen krijgt en kan bijdragen.” 

Als bedrijf kun je een deel van je SROI-verplichting voldoen via Rikx. Je kunt dan kiezen welke van de bedrijven die meedoen aan Rikx, waaronder Thuishulp Rotterdam, je wilt steunen. Op deze manier investeer je via Rikx. 
Rikx biedt de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier MVO-beleid uit te voeren of aan je SROI-verplichting te voldoen door te investeren in projecten van sociaal ondernemers. Hiermee voldoe je niet alleen aan je SROI-verplichting, maar maak je ook nog eens gegarandeerd impact. 

Hoe werkt het? 

Op de website van Rikx kun je je SROI-budget investeren in één of meerdere van de deelnemende initiatieven. Al deze initiatieven zijn getoetst en maken gegarandeerd impact voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met jouw investering maak je dit dus ook mogelijk.   

De route is eenvoudig en vraagt een minimale inzet qua tijd. Eerst vraag je de persoonlijke Rikx code aan via het aanmeldformulier. Met die code kun je bij de sociaal ondernemers Rikxen kopen. Je ontvangt een factuur per mail en zodra die is betaald, krijg je een certificaat. Met dit certificaat als bewijs kun je het bedrag laten afboeken van je SROI-budget. 

Er zijn afspraken gemaakt met het WSPR over voorwaarden en bedragen die mogen worden afgeboekt van het SR-budget in relatie tot de investering in Rikx. Wel adviseert Rikx om op voorhand overleg te hebben met de accountmanager bij het WerkgeversServicepunt Rijnmond (WSPR), zodat de investering afgeboekt kan worden van uw SROI-budget. 

Thuishulp Rotterdam 

Ook Thuishulp Rotterdam doet mee! Thuishulp Rotterdam wil voor het einde van het jaar uitbreiden van 25 naar 45 thuishulpen en daarbij het gemiddelde aantal uren dat de thuishulpen per persoon per maand werken, met de helft laten toenemen.  

Mocht je ons met jouw bedrijf willen steunen, dan zijn we je enorm dankbaar en staan we indien je wilt graag open om te kijken hoe we kunnen samenwerken. We kunnen als dank bijvoorbeeld aanvullende mantelzorg verlenen voor werknemers die mantelzorger zijn, we kunnen schoonmaken in jullie bedrijf of helpen met andere diensten. Ook kijken we graag samen met jullie hoe jullie de steun aan Thuishulp Rotterdam kunnen gebruiken, intern om medewerkers trots te maken en/of extern om te laten zien dat jullie een sociale onderneming steunen.

Help jij ons? Meld je aan bij Rikx om ons te steunen. Kijk voor meer informatie op: Rikx - Thuishulp Rotterdam (rikxplatform.nl) 

Heb je vragen? Neem graag contact met mij op: Jan-Willem Hoogeweegen, 06-50248668, jan-willem@thuishulprotterdam.nl

Alvast heel veel dank!